MONZONIA - Quim Monzó Webpage
VIVECA TALLGREN

PROVOEN I KATALANSK LITERATUR

OM QUIM MONZÓ, EN AFSLØRER AF "HVERDAGSNORMALITETEN"
Katalanerne har en tratition for oprørskhed - en tradition der går langst tilbage i tiden. I århundreder har dette nordøstlige hjørne af Spanien måttet kæmpe for selvstyre og sin regionale kultur, hvoraf sproget er et af de vigtigste udtryk. Katalansk er et selvstændigt romansk sprog, der er ligeså gammelt som kastilliansk, dvs. rigsspansk.
Under Francos 40-årige regime blev det katalanske sprog forbudt, og enhver manifestation af den katalanske kultur blev undertrykt med hård hånd. I september 1978 - tre år efter Francos død - opnåede Katalonien atter selvstyre. Den nu opblomstrende katalanske nationalisme er mærkbar for enhver, der besøger Katalonien. Byernes gadeskilte står på katalansk, restauranternes spisekort er på katalansk, museernes vejledende forklaringer er på katalansk, ja selv TV-serien "Dallas" vises med katalansk synkronisering.
Den katalanske litteratur har en rig og gammel tradition, der går helt tilbage til Middelalderen, hvor en original katalansk lyrik blomstrede. Idag taler man om en veritabel renæssance for den katalanske litteratur, og måske er det også her, masn skal lede efter den virkelige fornyelse i iberisk litteratur, der længe har befundet sig i en mere eller midnre apatisk tilstand. En af de mest fremtrædende figurer i den nye generation af katalanske forfattere er Quim Monzó. I hans bøger finder man den oprørsånd og det element af provokation, der ofte kendetegner katalanske kunstnere som f.eks. arkitekten Gaudí, maleren Joan Miró, Antonio Tápies og ikke mindst Salvador Dalí.
Quim Monzó blev født i Barcelona i 1952. Foruden at have arbejdet som grafisk designer i 16 år har han lavet tegneserier, skrevet pornohistorier til billige blade, oversat romaner og lavet drejebøger til radio og TV. I begyndelsen af 70'erne skrev han reportager til de store dagblade i Madrid og Barcelona om krigene i Nordirland, Vietnam og Cambodia. I denne periode gjorde han også rejser gennem Europa, Nordamerika, Brasilien og Afrika. I 1982 boede han i New York, hvor han studerede nutidig nordamerikansk litteratur.
Quim Monzó skriver på katalansk, men hans væsentligste værker er oversat til spansk. Han debuterede i midten af 70'erne og har siden skrevet to romaner, fire novellesamlinger og to essaysamlinger. P.r. arbejder han på sin tredie roman "El Placebo".
Monzós historier er ofte ulrakorte og skrevet i en koncis moderne stil. De fleste udspiller sig i et moderne storbymiljø og skildrer ofte banale episoder fra hverdagslivet. Det, der imidlertid også gør dem til underholdende læsning, er, at de alle rummer et moment af overraskelse. Ganske umærkeligt og elegant vender Monzó pludselig op og ned på den givne situation, og herved lykkes det ham at fremmane det absurde i den såkaldte "hverdagsnormalitet". Monzó rammer plet i sin beskrivelse af vor tids "neuroser", og han gør det med en humor, der til tider få en snert af besk ironi.
Den følgende historie er fra novellesamlingen "L'Illa de Maians" (Øen Maians), der udkom i Barcelona i 1985. Jeg har oversat fra den spanske udgave "La isla de Maians" fra 1987.

Publicat a Fredag número 23, pàg. 90.